RELAXATIETHERAPEUT BRUGGE
  • Home
  • OVER KARL
  • RELAXATIETHERAPIE
  • CONTACT
  • AFSPRAAK MAKEN
  • Blog
  • Ledenportaal

Mentale Hygiëne

Reportage  Mentale Hygiëne op www.tendens.tv of op Focus en WTV (zaterdag 5 mei 2018; zaterdag 11 augustus 2018; zaterdag 18 april 2020)

In deze Spotifylijst wordt alle muziek gebundeld die tijdens de sessies afgespeeld wordt.
Volg deze afspeellijst en hoor de muziek bij je thuis, in je tuin, eender waar..
.

Enkele reacties
"Relaxatie, en de tijd nemen om werkelijk tot rust te komen, is verre van evident in de huidige samenleving. Tijdens de sessies wordt meer dan alleen een techniek aangeleerd, je krijgt er ook een mindset aangeleerd. Het is in mijn geval vooral deze mindset die me nadien dagelijks in staat stelt even een  stap terug te zetten en tot rust te komen" (T.S., juli 2018)

"De darmspecialist constateerde vorig jaar het prikkelbaardarmsyndroom. Er werd mij voorgesteld om relaxatietherapie te volgen. Dit was voor mij de oplossing. Relaxatie is voor mij het gevoel om even aan niets te hoeven denken. Een moment voor mezelf met aandacht voor een ontspannen lichaam. Mijn darmen zijn niet langer een probleem en ik geniet veel meer van het leven" (S.D.R., september 2018)

"Stress, stress en nog eens stress. Een voortdurend spanningsgevoel dat ik dagelijks met me mee moest dragen en waar ik moeilijk uitgeraakte. Ook de weerslag op mijn lichaam was niet te ontzien; maagproblemen waren het onaangename gevolg. Mijn dokter raadde relaxatietherapie aan, waar ik - onder het motto 'het kan geen kwaad'- dan ook meteen aan begon. Karl leerde mij technieken aan om innerlijke rust te vinden, die je ook in het dagelijks leven kon toepassen. Telkens weer keek ik uit naar onze sessie; een halfuurtje pure ontspanning, waarna ik vervolgens in complete rust huiswaarts kon keren. Ondertussen heb ik de stress veel meer onder controle. Life is good" ( M.V.,  maart 2019)

"Ik heb jarenlang stress opgebouwd in mijn lichaam. Elke verandering, hoe klein ook, bracht mij telkens opnieuw in spanning. Spanning die ik niet eens meer voelde. Maar is leven niet voortdurend verandering en de capaciteit om je daaraan aan te passen of om er te leren mee omgaan? Ik voelde dat ik mijn lichaam moest leren ontspannen. Mijn hulpvraag werd goed begrepen. Ik leerde om weer in contact te komen met mijn lichaam om zo de spanningen bewust te worden. Een tweede stap was om de spanningen te leren loslaten en een derde stap om ze te voorkomen. Ook mijn denken diende te ontspannen. Het heeft mij geholpen om mij te leren ontspannen, de veranderingen in het leven als iets natuurlijks en als een uitdaging te ervaren en bijgevolg veel meer van het moment te genieten. Ik gebruik het ook om in te slapen. Het is wel wat oefenen want vanzelf gaat het niet. Voor mij is het de moeite waard" (M.V., maart 2020)



In 2020 tijdens de Corona-crisis werden tussen 24 maart en 4 mei vijf gratis relaxatie-sessies online aangeboden.
Enkele reacties na de online relaxatie-sessies

" Zaaaalig! Echt super, ook met de muziek erbij"
" Zalig, bedankt, ik smile"
" Die handen op mijn buik werkte goed. Af en toe dwaalde ik eventjes weg maar dit viel goed mee. Nog eens merci"
" Dank voor het aanbieden van de online relaxatie! Heerlijk! Ik voelde me onmiddellijk weer thuis bij jou! Dankjewel, ik heb ervan genoten!"
" Het was al een tijdje geleden maar de eerste relaxatiesessie heeft deugd gedaan! Mijn dochtertje lag naast me en heeft er ook veel aan gehad :-) "
" Bedankt voor het initiatief! De eerste online-sessie is me alleszins goed bevallen! Ook handig dat de audio-bestanden kunnen afgespeeld worden wanneer je maar wil en tijd hebt."
" Sessie net gevolgd. Wat zalig was dit...super hartelijk dank. Het voelde voor mij heel vertrouwd aan. Door de mooie muziek en de zachte stem kon ik enkel met mijn gedachten bij de les blijven."
"Hartelijk dank, voor de tweede keer een zeer aangename relaxatiesessie gedaan. Het heeft weer enorm deugd gedaan."
"Twee sessies achter de rug en wat zijn we zen. Dikke duim, we zijn fan."
"Eerste sessie heb ik opnieuw gedaan. Super. "Wait before you close the curtain, there is still another game to play". Prachtig!
"Het lukt uitstekend! ik kijk er telkens naar uit. :-) "
"Schitterend! Ik mis er geen ééntje en kijk er telkens naar uit! Als geen ander ervaar ik nu, meer dan ooit, hoeveel deugd het kan doen eens naar "binnen" in jezelf te gaan, nu wij niet meer mogen buitenkomen"
"Zalig! Heel veel dank voor de mooie relaxatiesessies die online werden geplaatst. Het was een herbeleven van wat ik 18 jaar geleden heb mogen ontdekken en daarvan de vrucht blijvend mocht meedragen. Mooi om dat nu opnieuw te mogen meemaken"
"Ik geniet elke dag van de drie sessies en begin al iets rustiger te worden. Bedankt dat ik dit mocht beleven in deze moeilijke tijd"

Relaxatietraining is efficiënt in de behandeling van angststoornissen

In 2008 werd een literatuuronderzoek over relaxatietherapie bij angststoornissen gepubliceerd. Er werden 27 artikels geïncludeerd. Meta-analyses van de resultaten uit deze studies toonden effectiviteit aan van relaxatietherapie in de behandeling van angststoornissen. Meditatie en progressieve relaxatie hebben het meest effect.
 
Manzoni, G.M., Pagnini, F., Castelnuovo, G., Molinari, E. (2008). Relaxation training for anxiety: a ten-years systematic review with meta-analysis. BMC Psychiatry 2008,8:41

Relaxatietherapie heeft gunstig effect bij migraine

Relaxatietherapie is een van de twee alternatieve behandelingen (naast acupunctuur) waarvoor er enig wetenschappelijk bewijs van effect is en dat overwogen kan worden. Relaxatietherapie heeft een gunstig effect als het uitgevoerd is door bekwame therapeuten.
 
Reich B.A. (1989). Non-invasive tretament of vascular and muscle contraction headache: a comparative longitudinal clinical study. Headache 1989;29:34-41; Huisarts Nu, maart 2010:39(2)

Relaxatie bij dementie

​In 2007 werden de fysiologische effecten van relaxatieoefeningen bij personen met dementie geëvalueerd. Onmiddellijk na elke relaxatieoefening werden hartslag en huidtemperatuur gemeten. Drie verschillende relaxatietechnieken werden uitgevoerd. De drie verschillende oefeningen leverden significante veranderingen in hartslag (daling) en huidtemperatuur (verhoging). Personen met dementie met gehoorproblemen worden best met progressieve relaxatie behandeld; personen met visuele beperkingen met visualisaties.
 
Buettner, L. (2007). Relaxation in Dementia. 

Leiseleveld 45  8200 Brugge
​
Tel: 0485/620901 - 050/386906




​Website by Crossuite
  • Home
  • OVER KARL
  • RELAXATIETHERAPIE
  • CONTACT
  • AFSPRAAK MAKEN
  • Blog
  • Ledenportaal